Innledning
En liten skjønnhet
Trekkfugl
En viktig ressurs
Fra tallrik til truet
"Prosjekt Dverggås"
De siste skansene
Dverggåsas fingeravtrykk
Vårrast
Hekketid
Mytetid
Høstrast
Dverggåsas hemmelighet
Hemmeligheten avsløres
Det farefulle trekket
Jakt - en stor trussel
Dverggåsas fremtid
   

Trekkfugl

Dverggåsa tilbringer bare sommerhalvåret i Norge. Hit kommer den for å formere seg. Om høsten, når ungene er blitt flygedyktige, forlater gjessene landet og trekker til overvintringsområder i sydligere strøk.

Dverggåsas hekkeområde strakte seg opprinnelig i et vidt belte langs nordkanten av den sibirske taigaen til de nordlige delene av Fennoskandia (Finland, Sverige og Norge).

Over hele dette området er arten i kraftig tilbakegang. I Både i Sverige og i Finland er arten forsvunnet som naturlig hekkefugl. Dette vil si at Norge huser størstedelen av den gjenværende Fennoskandiske bestanden. Noen få par hekker fortsatt spredt på Kolahalvøya i Russland.

Kunnskapen om den russiske dverggåsbestanden er svært mangelfull. Dessverre tyder alle informasjoner på at også denne er blitt sterkt redusert de siste tiårene.

Områder med overvintrende dverggjess finnes i Sørøst-Europa og i traktene rundt Svartehavet og det Kaspiske hav. Overvintringsområdene er våtmarker og steppelandskap. På grunn av intensivert jordbruk er områdene med slike naturtyper blitt stadig mindre.


[tilbake]

[frem]