Satellittsenderne har gitt oss viktig kunnskap om dverggåsas bevegelser i vinterhalvåret. Men denne kunnskapen har liten verdi i seg selv. Kartleggingen må følges opp med tiltak for å verne gjessene i områdene der de oppholder seg. De norske forskerne i Norsk Ornitologisk Forening samarbeider derfor med organisasjoner og myndigheter i mange land. Dette samarbeidet har allerede ført til opprettelsen av et naturreservat på Kaninhalvøya og forbedrede vernetiltak både i Hortobàgy nasjonalpark i Ungarn og i Evrosdeltaet i Hellas. Dette gir selvfølgelig inspirasjon til videre arbeid for å redde dverggåsa.
Fortsatt har vi mange ubesvarte spørsmål om dverggåsas områdebruk og trekkruter. Etter bruken av satellittsendere gjennom et EU-Life støttet prosjekt, vet man nå at dverggjess som mislykkes tidlig i hekkesesongen drar til Russland for å myte. Dermed er resultatet av den mislykkede hekkesesongen ikke bare at de ikke har fått unger, men at de også utsetter seg selv for mye større fare i form av hardt jakttrykk, både i Russland og Kazakhstan. Derfor kan også tiltak i hekkeområdene for å øke produksjonen også ha en positiv effekt på dverggjessenes overlevelse.
Tiden er i ferd med å renne ut for den lille gåsa. Om vi ikke lykkes i å snu den negative utviklingen, kan du i denne utstillingen ha sett bilder av noen av de siste dverggjessene som satte sin fot på norsk jord!!!