I Nord-Norge finnes det fremdeles bestander av mange dyrearter som er sjeldne eller utryddete i andre deler av verden. Her ser vi noen eksempler på dette.
Med et vingespenn på opp til 2,6 meter er havørna den største, og kanskje mest majestetiske, fuglen i norsk natur. Tidligere fantes havørna over store deler av Europa, men kraftig forfølgelse og forurensninger har utryddet arten i mesteparten av verdensdelen. Over halvparten av Europas havørnbestand finnes nå i Norge. Det hekker ca 3400-4000 par i Norge, hvorav 3/4 i Nord-Norge. Unger fra den norske havørnbestanden er blitt eksport til Skottland, og har gjort det mulig å etablere havørna i et område der den tidligere ble utryddet.
Mens de fleste trekkfugler forlater Nord-Norge om vinteren for å oppsøke varmere områder, finnes det faktisk noen fugler som kommer til landsdelen for å overvintre. Dette er arter som hekker i områder med mer ekstremt vinterklima, og som her kan finne levelige forhold gjennom vinteren. Et eksempel på en slik art er stelleranda, som hvert år overvintrer i stort antall i Varangerfjorden. Omtrent en tredjedel av den europeiske overvintringsbestanden samles i denne fjorden. Ingen andre steder i Europa forekommer stelleranda i slikt antall som i Varangerfjorden. Enkelte vintre sees store flokker av overvintrende stellerender også langs kysten av Troms.
Oteren var et vanlig dyr ved vann og vassdrag i nesten hele Europa inntil begynnelsen av forrige århundre. I Sør-Norge og resten av Europa er oteren nesten forsvunnet. Dette skyldes antakelig ødeleggelse av leveområder og økte mengder miljøgifter. Her i Nord-Norge oteren fremdeles tallrik.
Norges eneste permanente bjørnestamme finnes i Pasvikdalen i Finnmark. Denne bestanden deler vi med nabolandene Finland og Russland.