Mennesket og de fleste artene vi deler jordkloden med er relativt "unge arter" i livets historie. 99,9 % av artene som noensinne har levet på jorda er allerede utdødde. Arters utdøen og nye arters utvikling er en kontinuerlig og normal prosess i naturen.
Men når utryddelser er en normal del av naturens gang, hvorfor skal vi da bry oss om å ta vare på artene i naturen?
Den naturlige utryddelsesprosessen er et resultat av endringer i miljøforhold, konkurranse mellom arter og naturkatastrofer.
I motsetning til den naturlige utryddelsen, er den menneskeskapte utryddelsen av arter et resultat av bevisste valg. Mennesket kan derfor stilles til ansvar for at utryddelsen idag skjer med en hastighet jorda aldri tidligere har opplevd.
Hver dag utryddes det nå et sted mellom 50 og 200 arter. Av disse er 5 - 10 større arter, mens resten er "småkryp" og mikroorganismer. Om denne utviklingen får fortsette, kan over halvparten av jordas arter være borte om 50-100 år. Utryddelse er for bestandig. Disse artene er for alltid fjernet fra vår klode, og de kan ikke gjenskapes.
I Norge har vi ennå ikke opplevd noe stort antall av utryddelser. Det er allikevel stor grunn til å bekymre seg for Norges biologiske mangfold.
Hele 4599 arter står oppført på en liste over truede arter som ble utgitt av den Norske Artsdatabanken i 2010. Halvparten av disse artene er knyttet til skogsmiljøer, og anses som truet av moderne skogbruk.