Sammenliknet med resten av Europa er Nord-Norge tynt befolket. Selv om menneskene her til alle tider har levet i og av naturen, har dette skjedd på en slik måte at naturen har bevart mye av sitt opprinnelige preg. I den senere tiden har utnyttelsen blitt mer intensiv og sporene etter menneskets aktivitet er blitt tydeligere og mer omfattende. Heldigvis har vi fremdeles store områder med intakt natur, noe som knapt finnes i resten av vår verdensdel. Disse intakte områdene er noe befolkningen i Nord-Norge kan være stolt av. Samtidig er det et stort ansvar for oss å forvalte denne naturen på en riktig måte.
Figuren viser forekomsten av områder (grønn farge) med mer enn 5 km fra nærmeste vei, jernbane, bebygd område eller vassdragsutbygging i årene 1900, 1940 og 2008. Vi ser tydelig at de største inngrepsfrie områdene finnes i Nord-Norge, særlig i Finnmark. Mange dyrearter er knyttet til slike ødemarkspreget områder, dverggåsa er en av disse. Slike store, urørte områder har også stor verdi for friluftsliv og naturopplevelse.
Norges største gjenværende urskogsområde finnes i Pasvikdalen i Finnmark. Store deler av denne skogen er vernet i Øvre Pasvik nasjonalpark. I denne nasjonalparken finnes også mange østlige arter av dyr og planter som er sjeldne eller ikke finnes i resten av landet.